пропустить

назад
PUZZLE 90 | private apartment
Ukraine | Kyiv | 2013

renovation | architecture | interior design | product design and manufacture furniture in RYNTOVT DESIGN workshop

/ works

90 м2 / gross floor area

Andrey Avdeenko / photographer

read project description
PUZZLE 90 | private apartment
Ukraine | Kyiv | 2013

renovation | architecture | interior design | product design and manufacture furniture in RYNTOVT DESIGN workshop

/ works

90 м2 / gross floor area

Andrey Avdeenko / photographer

The ideal spatial solution is absolutely possible even when dealing with an extremely strange layout and a small area. This is professionally proved by PUZZLE 90 project – a 90 square-meter apartment in a newly-built house with ridiculous sharp bends and corners. The design is performed in such a fine and elaborate way that all the elements and solutions seem to fit each other as precisely as in a perfect jigsaw puzzle.

The elongated space was radically modified in order to fit all the necessary spaces in this relatively small area, such as an open living room with a kitchen, a master-bedroom, a bathroom, children’s room and a walk-in wardrobe which has an area equal to that of the children’s room. As a result of these changes in the general layout, most of the sharp bends are now located in the kitchen/living room. All the “unwanted” corners and surfaces were skillfully smoothed out and disguised. Thus, the windows are decorated in an unusual fashion: the biggest opening is draped with natural fabric, whereas the other two on each side are covered with white wooden shutters in such a way that they are visually perceived as the continuation of the walls. The polygonal open space is divided into two equal parts by a wooden bar stand with white stones that look like boulders from the sea coast. This division marks two equally important zones – the kitchen/dining room and the living room. Right in the corner of the angular living room, parallel to the bar stand there is a unique cantilever TV panel, which seems to grow out of the wall, logically creating a new surface (like most objects in the apartment, the panel was produced by Ryntovt Design workshop). As for the dining room, the parallel line here is maintained by the custom made dining table. The stools around the table and those next to the bar stand were also specially produced for the project, as no standard model would ever fit into this tiny space. However, everything is ergonomic up to the tiniest millimeter. The suspended kitchen set is in keeping with the general atmosphere of spaciousness. Absence of the usual plinth makes the whole structure look weightless. The floating effect is emphasized by the diode lighting from beneath and the snow-white color of the cabinets.

The project pays special attention to colors and materials. The living room, as well as the other premises shares the same minimalist range of colors: white, grey and natural wood. The grey color naturally flows from the corridor to the master-bedroom and to the bathroom. Grey can be found in textile details in each zone, thus creating a much needed contrast to the white color. This contrast highlights the wood in the most wonderful way. Wood is the favorite material of Ryntovt Design studio. In this project it is walnut which has a warm feel and a powerful, expressive texture. Not only the furniture but also the doors (which is a rare thing indeed) are all made of this beautiful material. Harmonious contrasts and ideal proportions create a feeling of balance. There is no unnecessary detail, and yet – there is so much love and so many nuances.

Each project has its “heroes”. In this case, they are birds (small wooden figures) that seem to have flown from the hall to the children’s room, bringing warmth, spontaneity and lightness. The project shows such a delicate balance between professional approach and human warmth that it is virtually impossible to classify this design work as a certain style. In fact, all kinds of definitions would fail here. This is simply the genuine style of Ryntovt Design — ethical, ecological and pure, showing deep respect for everything that surrounds us and constitutes our everyday life.

The walnut bar stand which divides the living room and the kitchen/dining room is both functional and poetic. A beautiful lacunar structure below the working surface is used to store wine bottles, whereas the white Zen stones are responsible for distributing the load.

The irregular-shaped glossy white table called “A Seed” and the TV panel, both created by Ryntovt Design workshop, make up a harmonious couple. The kitchen zone is also divided into two parts: the snow-white furniture by Arrital Cucine and the equally white sanitary equipment on the one hand and the wooden cabinet by Ryntovt Design with built-in household appliances – on the other hand.

Hall:

The grey wall with lovely bough-like hooks disguises a rather prosaic object – the meter. These “boughs” serve as seating places for the “birds” and guests leave their clothes here as well, while the hosts mainly keep their clothes in the walk-in wardrobe.

Bedroom:

The bedroom shows a minimalist spatial solution with a bedroom and two graphic horizontal wooden panels. Above there is a horizontal lamp. Although it gives enough light to be able to read in bed, there are additional sockets for side lamps just in case. Below, there is a horizontal line of suspended cabinets that continue the “elongated” headboard of the bed. There is even a built-in vanity table with a mirror here. The bed itself seems to float in the air. There is a feeling that it can move freely along the horizontal headboard. Who knows – maybe it is something more than an enticing optical illusion.

Children’s room:

In contrast to walnut which is used in the main interior, the children’s room features a lighter material – birch. All the other elements replicate the adult premises: the dominant white color with touches of grey textile (the curtains are the same all over the apartment), hidden diode lighting along the curtains, shade friezes, identical ceiling lamps. However, it’s unlikely that this room will remain monochrome: there is a large veneer board for creative activity and bright stickers right above the cantilever table with small hollows for pens and pencils and a special hole for the cord. And certainly there are shelves which are bound to be filled with everything bright and necessary.

In order to save space, the wardrobe is “recessed” into the walk-in wardrobe. Although it is painted white, the “nest box holes” for the birds prevent it from merging with the wall.

Bathroom:

The narrow elongated space of the bathroom is divided by a pylon with built-in infrastructure (we all decided to keep it the way it was built). On the one side there is a toilet with a shower cabin and on the other side there is a bath with a washing basin. The original countertop washbasin by Antonio Lupi is much narrower, but Ryntovt Design managed to arrange an exclusive order since it was the only way to fit a washing machine with a dryer. The rest of the furniture here is manufactured by Ryntovt Design workshop. Small river pebbles add poetry into the space. In fact, these are RiverStone tiles made of genuine pebbles covered with polymer. Seamless setting creates a pleasant illusion of the continuous river bank. The pebble “bank” of the wall continues along the whole length of the bathroom, through the infrastructure pylon and into the shower cabin.