пропустить

назад
HOUSE for LIFE | residential housing
Ukraine | Dnepr | 2012

reconstruction | architecture | landscape design | interior design | Product design and manufacture furniture in RYNTOVT DESIGN workshop

/ works

270 м2 / gross floor area

Andrey Avdeenko / photographer

Andrey Gladkiy / artwork

read project description
HOUSE for LIFE | residential housing
Ukraine | Dnepr | 2012

reconstruction | architecture | landscape design | interior design | Product design and manufacture furniture in RYNTOVT DESIGN workshop

/ works

270 м2 / gross floor area

Andrey Avdeenko / photographer

Andrey Gladkiy / artwork

A space for five dwellers of the house – a married couple and their children – is meant to be as open as possible. The ground floor is a transformable space with “hidden”, semi-open and open zones.

Panoramic windows, white walls and ceiling add “air” and create ideal conditions for “showcasing” natural material. Ash wood dominates in the house: not only the floor surface, but also most of the furniture are made of this material. One surprising thing here is that though ash wood has a rather active texture, it does not produce “noise” on the big area of the hall. In contrast to this, the texture is deliberately highlighted and emphasized in the striped wardrobe in the bedroom. Here the authors practically paint with the help of wood. Every piece of furniture in the house has its own individual character, every object is unique as it was designed and produced by «Ryntovt Design» specifically for this space.

The authors got rid of the doors in the living room and in both of the halls, while a sliding partition screen made of solid pine wood functions as a door in the kitchen-dining room. Being entirely transparent, the stationary glass pane does not separate, but rather unites the kitchen and the hall. The kitchen-dining room, as well as one of the children’s rooms, represents a module fitted into the common space composed by the hall and the living room, where a “clay wall” (plaster mixed with grass) which goes from the kitchen to the living room zone is a uniting element. This “live” surface acts as a painting.

The owners of the house are very hospitable people: the dining room is 3.5 m long. It is particularly interesting because of its structure and the way it is skillfully fitted into the entire “woody” design of the kitchen. Harmonious choice of the material and homogenous texture both in the furniture and the floor boards ensure wholeness and “seamlessness” of the space.

The living room is a space of free communication. It is made up by the hall and the living room itself with comfortable sofas for friendly gatherings and tea-parties. These hospitable zones are adjoined by “a cube” of the kitchen with a sizeable dining table.

The solid volume of the “clay wall” and abundance of wood are balanced by the white walls and the airy light space. The natural theme continues in the designer fabric on the windows, and the doors that turn out to be works of art as they display a collection of dry stems and leaves. Artificial light is utterly natural. Economical LEDs are used for overhead illumination and wall lights.

In order to cope with the abundance of doors in the hall-library, the authors resorted to one interesting trick: the entrance to the master bedroom is disguised as bookcases, while the glass doors are transformed into herbariums that demonstrate a collection of stems and leaves. Not every visitor will be inquisitive enough as to step into the wardrobe, which is good, as it is the way to the master bedroom. The door is skillfully “encrusted” into the library. To the left there is a staircase leading to the basement.

The master bedroom is an integral flexible space, conducive to transformations. A wardrobe with a screen is a key element of its zoning. It serves as a usual wardrobe from the side of the bed, transforming into a bureau from the side of the sofa. Moreover, it has a “secret” table inside, and another peculiar element – the screen which covers the sleeping area from the entrance.

One of the children’s rooms is marked by coffee-coloured hues. Again, the “natural” ambience here is created by designer objects: furniture, lighting, fabric and photo are all made by RYNTOVT DESIGN. All other children’s rooms feature reasonable doses of green colour, which alongside with the texture indulges people’s craving for the natural. The furniture in the children’s rooms is made of practical durable plywood with a delicate accent on the striped butt ends of the material.

The shatters in the bathrooms have mirrors on the inside, which leaves you a choice: either to look outside the window or at yourself.

Another “paint” in the colour scheme of the authors is branches that turn into wardrobe handles, lamps, elements of the shelves. They are echoed by the curtains that “sift” the daylight through the tree trunks (print). Light is an equally important element here. It does not “fall”, but rather seeps, penetrates and spreads, the way it happens in nature.

Everything is natural and simple. This is what all complexity is about.